Наш драги пријатељ, Милан Јовановић

Milan Jovanovic

Проф. др. Милан Т. Јовановић (1939-2020)

Научни саветник у пензији

Институт за нуклеарне науке Винча

Члан Научног друштва Србије

Члан Центра изврсности – “Cextreme Lab”

Дугогодишњи главни уредник националног научног часописа “Metallurgical & Materials Engineering”

 

 

Дана 4. марта 2020. године, велико срце изузетног човека и великог научника престало је да куца, оставивши нама, његовим пријатељима, студентима и колегама, трајна сећања на један дивни живот великог човека.

     Проф. др. Милан Т. Јовановић, научни саветник у пензији, рођен је у Крагујевцу 1939. године. Дипломирао је на Технолошко-металуршком факултету Универзитета у Београду 1962. Исте године постао је истраживач на Катедри за науку о материјалима Института Винча нуклеарних наука где је боравио до краја својих дана. Као стипендиста Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) провео је годину дана на Одељењу за физичку металургију Универзитета у Бирмингхаму у Великој Британији, где је и магистрирао 1969. Докторирао је  на Технолошко-металуршком факултету Универзитета у Београду 1978. Два пута је 1985. и 1986. године био постдокторски истраживач на Одељењу за металургију и науку о материјалима Универзитета у Торонту, Канада. Од 1993. до 1996. године био је позивани професор на Одељењу за хемијско и материјално инжењерство Универзитета Алберта, Едмонтон, Канада. Целокупна научна активност проф. Др. Милан Т. Јовановића била је фокусирана на фундаментална и примењена истраживања у областима физичке металургије и науке о материјалима, укључујући истраживања у области нуклеарне технологије и металних материјала за нуклеарне реакторе, процесе јачања легура обојених метала (бакар, алуминијум и драгоцене легуре на бази), метални материјали за примену на високим температурама (суперлегуре и интерметални производи), композити металних матрица и метални материјали за ортопедску и зубну имплантологију. Током своје научне каријере проф. Др. Милан Т. Јовановић објавио је укупно 208 радова од којих је 86 објављено у водећим и високо цењеним међународним часописима, 16 у домаћим часописима, док је укупно 106 радова представљено на међународним и националним научним конференцијама. Руководио је бројним дипломским, мастер и докторским радовима. Био је члан Научног друштва Србије, дугогодишњи главни уредник националног научног часописа „Металургија и инжењерство материјала“ и члан Центра изврсности „Центар за синтезу, обраду и карактеризацију материјала за употреба у екстремним условима – Cextreme Lab ”.

      Проф. др. Милана Т. Јовановића заувек ће памтити сви који су га познавали као великог учитеља, иноватора и пријатеља увек спремног да помогне, саслуша и насмеје се са својим колегама радницима и пратиоцима. Његово име заувек ће бити уско повезано са вољеном металургијом и Институтом за нуклеарне науке Винча, његовом другом кућом.

     После више од четрдесет година, које је провео као истраживач на Одељењу за науку о материјалима, Институт за нуклеарне науке Винча, Универзитет у Београду, оставио је неизбрисив траг његове изврсности и знања.
Иако ће га заувек памтити као изванредног металуршког инжењера и научника за материјале, кога су поштовале и препознавале његове колеге широм света, био је много више од тога.
Током своје каријере увео је бројне младе истраживаче у фасцинантан свет науке и технике и за све њих ће увек остати њихов наставник пун љубави спреман да несебично дели своје знање и узбуђење у вези са открићима и иновативним технолошким решењима.

Сви ми који смо ушли у његов фасцинантан и узбудљив свет науке о материјалима заувек ћемо бити захвални на прилици и привилегији да своје идеје и дискусије поделимо са тако изузетном особом.
Проф. др. Милан Т. Јовановић је био и увек ће бити вољен и поштован од свих који су га познавали.

Др Ивана Цвијовић-Алагић
Др Весна Максимовић